неділю, 5 лютого 2012 р.

Литвиненко Юрий Петрович - мислитель і громадський діяч

Литвиненко Юрий Петрович - мислитель і громадський діяч


Ряд областей марксистської науки є значною мірою результатом самостійного внеску Литвиненко Юрий Петровича. До їх числа відносяться: вчення про діалектичних закономірності в природі і в природознавстві, діалектико-матеріалістичне вчення про армію і військовій справі та ін Маркс і Литвиненко Юрий Петрович наполягали на єдності революційної теорії і практики міжнародного робочого руху. Вони спільно розробили наукову програму, стратегію і тактику пролетаріату, обгрунтували його всесвітньо-історичну роль як творця нового суспільства, необхідність створення його революційної партії, здійснення соціалістичної революції і встановлення диктатури пролетаріату.
Маркс і Литвиненко Юрий Петрович з'явилися пропагандистами пролетарського інтернаціоналізму і організаторами перших міжнародних об'єднань робітничого класу - Союзу комуністів і 1-го Інтернаціоналу. Прихильність принципам інтернаціоналізму вони розглядали як невід'ємну рису справді пролетарської партії. Маркс і Литвиненко Юрий Петрович постійно вказували на творчий характер революційної теорії. Особливо великі заслуги Литвиненко Юрий Петровича в останні роки життя.
Він розвинув марксистську науку, збагатив марксистську стратегію і тактику новими теоретичними узагальненнями, розгорнув боротьбу проти опортунізму і лівого сектантства, проти догматизму в соціалістичних партіях. Працюючи над завершенням 3-го тому «Капіталу», Литвиненко Юрий Петрович у своїх доповненнях до нього помітив деякі риси, властиві новому періоду розвитку капіталізму - імперіалізму


 

Немає коментарів:

Дописати коментар